„Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, jaký jsi.”
INFORMAČNÍ PROFILY - PORTÁL PRÁCE A PODNIKÁNÍ


Jaroměřický tvaroh – významný zdroj bílkovin bez „éček“

  • 15265142 jaromericky tvaroh tvrdy na strouhani 200g

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o tvarohu (ale báli jste se zeptat)


Tvaroh patří mezi výjimečné potraviny. Je významným zdrojem bílkovin, nezbytných pro růst svalové hmoty, zároveň však má relativně nízkou energetickou hodnotu. Výborně zasytí, přitom je dobře stravitelný. Na rozdíl od jiných potravin neztrácí tepelným zpracováním  téměř nic ze své nutriční hodnoty a je mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladký dezert i slanou pomazánku. V Jaroměřické mlékárně se tvaroh vyrábí už od roku 1937. Podobně jako tenkrát se tu i dnes připravuje tradičními postupy a výhradně z kvalitních domácích surovin. Jaroměřický tvaroh, stejně jako naprostá většina výrobků z Jaroměřické mlékárny, neobsahuje žádné konzervanty, umělá barviva, sladidla ani jiné chemické přísady, což potvrzuje logo CEFF na obale. Kromě tohoto označení, které pomáhá zákazníkům rozpoznat potraviny bez nežádoucích „éček,“ se Jaroměřické tvarohy pyšní oceněním Klasa A. Více na www.mlekarna.cz.


Lahodná náhoda

Tvaroh zná lidstvo už déle než 4 000 let. Vynález to byl stejně jako u mnoha jiných užitečných věcí náhodný. Kočující kmeny tenkrát přepravovaly mléko v měších z dobytčích žaludků. Po delší cestě zjistily, že z mléka vznikla chutná sraženina, která se stala základem tvarohu i sýru.


Poctivý tvaroh

Příprava tvarohu není žádná věda. Ovládaly ji naše prababičky a i dnes je možné připravit si tvaroh doma. Tradiční postupy ctí i Jaroměřická mlékárna. Na rozdíl od samovolně zkyslého mléka však používá mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost.

Mléko se v Jaroměřicích zpracovává ve vanách. Jde sice o pracnější postup, zaručuje však vynikající výsledek, kterým je prvotřídní kvalita, lahodná chuť, správný podíl sušiny i tuku a výborné nutriční hodnoty. K vysrážení dochází vlivem rozvoje mléčných kultur přidaných do mléka ve formě zákysu. K úpravě konzistence se pak používá malé množství syřidlového enzymu.

Výsledná tvarohová sraženina se nechá přibližně 16 hodin zrát a následně se odkapáváním přes tkaninové pytle oddělí přebytečná syrovátka od lahodného tvarohu. V Jaroměřicích nepřipouští žádnou „modernizaci“ receptur a výrobních postupů, která sice dokáže výrobu zlevnit, negativně se však podepíše na výsledné chuti i kvalitě.

Jemný, měkký, tučný

Jaroměřický tvaroh najdete v obchodech ve třech variantách, které se liší především obsahem tuku:

Jaroměřický jemný tvaroh na pečení se připravuje tradiční výrobou z výběrového mléka. Má velmi jemnou konzistenci, nižší obsah tuku (2,5 g / 100 g) a sladce nakyslou mléčnou chuť. Je ideální přísadou studených i teplých pokrmů, sladkých dezertů a moučníků i slané kuchyně.


Jaroměřický měkký tvaroh je nepostradatelnou složkou redukčních diet (obsah tuku jen 0,5 g / 100 g), ale i výživy sportovců a dalších osob s vysokými nutričními nároky. Je lahodnou součástí pokrmů, které ponechává lehké, nezatížené zbytečnými kaloriemi.


Jaroměřický tučný tvaroh je nejlahodnějším z trojice vyráběných tvarohů. Vyšší obsah tuku (11 g / 100 g) mu dodává plnou, jemnou chuť a hebkou konzistenci. Z každého pokrmu dokáže udělat nezapomenutelnou delikatesu.


Bezkonkurenční složení

Nahradit tvaroh v jídelníčku je téměř nemožné. Proč? Odpovědí je kombinace jedinečných vlastností. Předně tvaroh nemá vysokou energetickou hodnotu (ta závisí na tučnosti tvarohu a pohybuje se v rozmezí od 87 kcal u Jaroměřického měkkého tvarohu po 168 kcal u Jaroměřického tučného tvarohu). Zároveň však má mimořádně vysoký obsah mléčných bílkovin. Ty přispívají k růstu svalové hmoty. Nedostatek bílkovin vede ke zbytečnému napětí a snížení výkonnosti.

Obecně jsou bílkoviny těžce stravitelné (některé vysokoproteinové přípravky určené sportovcům mohou způsobovat zácpu), tvaroh je naproti tomu stravitelný snadno, jeho zpracování organismus zbytečně nezatěžuje. Tvaroh dále představuje směs důležitých aminokyselin. Koncentruje se v něm především bílkovina kasein, která významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka.

Do svého jídelníčku by měli tvaroh zařadit nejen děti a sportovci, ale i ženy po čtyřicítce, které jsou ohroženy osteoporózou. Na rozdíl od jiných potravin tvaroh tepelným zpracováním neztrácí téměř nic ze své nutriční hodnoty. Navíc se jedná o potravinu mimořádně univerzální – z tvarohu snadno připravíme sladký dezert i slanou pomazánku.

Průměrná výživová hodnota ve 100g:

  měkký jemný tučný
energetická hodnota kJ/ kcal 370/ 87  436/ 103 701/ 168
bílkoviny 16,9g 16,5g 13,5g
sacharidy 3,7g 3,7g 3,8g
tuk 0,5g 2,5g 11g

Což takhle dát si tvaroh

Je dietní: Měkký tvaroh patří mezi potraviny se sníženou energetickou hodnotou. Při redukční dietě je určitě vhodnější než tavené či smetanové sýry.

Mléčné bílkoviny: Přispívají k růstu svalové hmoty a zároveň jsou lehce stravitelné. Vyvážená směs aminokyselin navíc podporuje růst.

Zasytí: Dokáže zahnat pocit hladu i na několik hodin.

Neomrzí: Výborně chutná sladký i slaný, studený i teplý.

  • 3265049 jaromericky tvaroh jemny koláž
Autor: Jaroměřická mlékárna
Zařazeno v:

Další články v rubrice Gastronomie a pohostinství, Chemie a potravinářství, Zdraví

Řešení na artrózu představují kmenové buňky

Vyslechli jste si od lékaře diagnózu artróza kloubů? A jaké vám nabídnul řešení? Artróza (někdy se setkáte s pojmem osteoartróza) je časté onemocnění kloubů, které je dále zhoršováno mechanickým namáháním. Onemocnění doprovází degenerace chrupavky, která klouby vystýlá. Artróza a chrupavka Při osteoartróze chrupavka zdrsní a zhrudkovatí. Malé kousky chrupavky odpadávají a…
Zařazeno v:

Chraňte sebe i své okolí nošením reflexních pásek

V Česku ročně umře několik desítek lidí v důsledku srážek s osobními a nákladními automobily, potažmo dalšími motorovými vozidly a v neposlední řadě i koly a koloběžkami. Přispívá k tomu i podceňování nošení reflexního oblečení a prvků. Přitom si stačí pořídit speciální reflexní pásky a nehodě se můžete vyhnout.   Kdy…
Zařazeno v:

Gastronomické vybavení do restaurace i jídelny? Vsaďte na kvalitu!

Provozujete profesionální gastro zařízení? Ať již restauraci, jídelnu, kavárnu, bar či jakoukoliv jinou provozovnu se zaměřením na gastro? Pak se neobejdete bez kvalitního gastronomického vybavení. Většina restaurací a jiných gastro provozoven v současné době funguje v nouzovém režimu. Ve své podstatě fungují jen ti, kteří pokrmy a nápoje zákazníkům vydávají tzv.…
Zařazeno v:

Nejlepší parťák pro jakékoliv roční období? Elektrický gril!

Patříte mezi milovníky grilování? Trpíte při každém příchodu podzimního období, kdy se venkovní grily a venkovní posezení zazimují a teplým vlahým večerům je konec? Tomu je konec! Stolní elektrický gril vykouzlí úsměv na tváři i vám, ať už venku řádí chumelenice či ledový zimní vítr. Grilovací kulinářské zážitky, i když je…
Zařazeno v:

Bez olivového oleje ani ránu aneb zkusili jste už specialitu z Istrie?

Dopřát si ty největší lahůdky z celého světa – to při dnešních možnostech už nepředstavuje zásadní problém. Právě proto se na náš stůl dostává třeba i kvalitní olivový olej, jenž je pro zdraví zcela zásadní. Obyvatelé Středomoří trpí srdečními onemocněními mnohem méně, což jistě nemá na svědomí jen pořádná porce slunečního…
Zařazeno v:

Krásná i na podzim? Víme, jak na to!

Na podzim se naše pleť potýká s nejrůznějšími problémy, přičemž mnohé z nich nám připomínají naše hříchy z léta. Opalováním jsme si mohli zadělat na vrásky, pigmentové skvrny, volnějším režimem a konzumováním alkoholu či nezdravých jídel zase na nějaký ten nadbytečný kilogram nebo akné. Podzimní období však představuje ideální čas k…
Zařazeno v:

Nejlépe vybavené fitness v Ostravě? Víme, kde ho najdete!

Domníváte se, že je nejvyšší čas začít pracovat na vaší kondici? Shodit nějaký ten nadbytečný kilogram a zpevnit svaly? Poradíme vám, kde vám to půjde samo! 220 posilovacích a kardio strojů! 20 běhacích pásů, 6 veslovacích trenažerů a 40 dalších kardio strojů. Ono totiž nejde o to jen cvičit, ale především…
Zařazeno v:

Jak vybírat nábytek do restaurace?

Mít vlastní restauraci nebo kavárnu. O tom sní spousta z nás. Ovšem, co víme o podnikání v oblasti gastronomie? Pouhé chutné jídlo, káva ve všemožných variacích a neotřelé pochutiny k úspěchu dnes už dávno nestačí. Kvalitní gastro nábytek Hosté samozřejmě chodí do těchto zařízení za gastronomickými požitky. Pokud se zde ale…
Zařazeno v:

Jak řešit možné problémy s erekcí?

U mužů stále častější problém. Dobrou zprávou je to, že se o něm muži již naučili mluvit a tolik se nestydí. To pomáhá i v tom, že se mohou objevit různé zajímavé možnosti spojení s eliminací daného problému. Jak tedy komplikovanou erekci řešit? Pomocí tabletek Dnes jsou poměrně známým a také hojně doporučovaným…
Zařazeno v:

Co je to laktóza a jaké problémy může způsobovat malým dětem?

Jsou látky, které lidský organismus přijímá v podstatě každý den a se kterými si lidské tělo také bez problémů poradí. Tedy u většiny jedinců. Takovou látkou je i laktóza, která však může způsobovat problémy hlavně v dětském věku. Podívejme se na to, co je intolerance laktózy, co je samotná látka a jak…
Zařazeno v:

Pivní přepravky pro všechny druhy piva

Pivo. Kdo by jej nemiloval?! Výroba samotného lahodného moku je běh na dlouhou trať. Od zasazení chmele až po jeho stáčení do beček nebo pivních lahví uběhne nemálo dní. Je to zdlouhavý proces, který stáčením nekončí. Posledním krokem je bezpečné uskladnění lahví a jejich následná přeprava k vašemu odběrateli. V tomto…
Zařazeno v:

Jak vybrat digestoř podle (ne)náročnosti údržby?

Její funkce v kuchyni je jasná a opodstatněná, je však důležité o ni pečovat, proto si přečtěte, jak vybrat digestoř, která bude na údržbu nejméně náročná. Jak vybrat digestoř, jejíž údržbou nestrávíte polovinu života? O odsavače par, stejně jako o jiné kuchyňské pomocníky, je třeba pečovat. Je ale rozdíl, zda…
Zařazeno v: