2 vychytané recepty z vajec
Vejce je skvělá surovina s všestranným využitím. Chutná samostatně, doplňuje různé saláty, hlavní jídla i polévky, a rovněž jde o kompaktní ingredienci, která ty ostatní spojí. Navíc třeba jen samostatný bílek nemá kalorie. My se diety ale držet nebudeme, poradíme vám však lehčí jídla, která budete mít vcukuletu.
Poctivá kulajda se ztraceným vejcem
Nebojte, tady se vajíčko nezakutálelo, jde o specifickou přípravu vajíčka, kterou asi znáte. My vám však ukážeme vychytávku, kterou běžné recepty neuvádí, aby se vám vajíčko neroztřepilo, jak se to někdy stává. Nejprve jdeme na jíšku, aby byla tato kulajda pěkně hustá. Na másle si osmahněte mouku dozlatova, a poté ji zalijte vývarem dle vaší chuti. Přidejte nakrájené brambory. Na pánvi si osmahněte houby. Nejlepší jsou lesní, můžete použít i žampiony. Přidejte do vývaru, dají polévce osobitý šmak. Vařte 20 minut. Poté přidejte smetanu. Následně přijde na řadu ocet, ale aby se vám polévka nesrazila, ocet nejprve přiveďte k varu v jiném hrnci. Následně přilijte naběračku polévky, přičemž směs míchejte, abyste zabránili sražení. Povedlo se? Pak si ocet zvykl na smetanu a můžete jím dochutit zbytek polévky. Dochuťte solí a nasekaným čerstvým koprem a stáhněte z ohně. A vejce? Do misky dejte potravinářskou fólii, vyklepněte do ní vejce, přidejte asi půl lžičky octa a zavažte jako balíček, který zpevněte uzlem. Vhoďte do vroucí vody a asi 5 minut nechte vařit. Udělá se vám krásně ztracené vejce, které poté přelijte polévkou.
Zdravá čočka na kyselo
Někdo ji nepovažuje za hodnotné jídlo, protože je „chudé“. Čočka na kyselo je přitom zdravá, plná vitamínů a skvěle pročistí tělo. Při správném dochucení to navíc není ta nevýrazná hmota, kterou známe ze školních jídelen. Čočku (doporučujeme Nature’s Promise, která neobsahuje žádná barviva a konzervanty) nejprve přeberte a omyjte ve studené vodě. Pak ji nechte asi hodinu ve vodě, aby lépe měkla. Následně luštěninu asi hodinu vařte, pak slijte vodu, kterou zatím nevylévejte. Na pánvi si osmahněte cibuli, kterou lehce poprášíte moukou. A přichází ona slitá voda. Jí zalijte právě cibulku, ať má čočkovou příchuť. Dochuťte octem, solí, pepřem a pár minut povařte. Následně přidejte i čočku, kterou asi minutu pomíchejte, ať se vše spojí. A co s vejcem? Můžete si udělat to ztracené, jak jsme předvedli u kulajdy, anebo jej uvařte klasicky natvrdo. Podávejte s kyselou okurkou, ať se chutě vyrovnají.